Gratis bezorging vanaf €40,-

Cirkel van Sinner - De basis van professioneel reinigen

Geplaatst door Boaz de Jong op

Cirkel van Sinner

De Cirkel van Sinner is een basisconcept van professionele schoonmaak. Deze cirkel bestaat uit vier onderdelen die in balans moeten zijn voor effectieve en efficiënte schoonmaak.

De vier elementen zijn:

  1. Temperatuur
  2. Arbeid
  3. Chemie
  4. Tijd

In deze volgorde vormen ze het ezelsbruggetje TACT. Elke factor uit dit lijstje heeft invloed op de overige 3 elementen. Wordt één van deze factoren groter of kleiner, dan moet dit door de andere factoren gecorrigeerd worden. Een juiste balans zorgt voor een goed resultaat.

Temperatuur
Het reinigingsproces kan vaak worden versneld met een hogere temperatuur. Maar de temperatuur van het water kan niet altijd worden beïnvloed. Bij dweilen met heet water zorgt een koude vloer er bijvoorbeeld voor dat het water snel afkoelt. In dit voorbeeld heeft het in de praktijk dus geen toegevoegde waarde. Gelukkig werken de meeste professionele schoonmaakmiddelen goed met lauw water.

Arbeid
Tijd, chemie en temperatuur hebben invloed op de hoeveelheid fysieke arbeid die je moet doen. Hoe beter het schoonmaakmiddel (chemie) is dat je gebruikt, en hoe langer je de vlek kunt laten weken (tijd), hoe minder hard je hoeft te schrobben voor een goed resultaat. 

Chemie
Met een krachtig reinigingsmiddel is dus minder arbeid nodig. Maar te veel chemie kan ook voor problemen zorgen. Zo kan overdosering residu achterlaten, of zelfs er voor zorgen dat het middel minder goed werkt. Let dus altijd goed op de aanbevolen dosering!

Tijd
We hebben vaak weinig tijd om te wachten. Toch hebben vrijwel alle middelen inwerktijd nodig om vervuilde oppervlakten goed te kunnen reinigen. Maar net als bij alle andere factoren van de Cirkel van Sinner, kan het worden opgevangen door de andere 3 elementen. Een sterker middel (chemie), harder schrobben (arbeid) en heter water (temperatuur) kunnen een gebrek aan tijd opvangen.

In de praktijk

Hoe werkt dit in de praktijk? Stel je voor dat je de vuile vaat wil afwassen.

Als je dit doet met lauw water en een mild reinigingsmiddel, zal je harder moeten schrobben, en meer tijd nodig hebben.

Gebruik je heet water en een sterk reinigingsmiddel? Dan gaat het sneller en hoef je minder kracht uit te oefenen!

Het één is niet altijd beter dan het ander. Bekijk dus per project welke aanpak het beste is. Lukt het niet? Kijk dan welke van deze vier elementen je eventueel kan verbeteren.


Deel dit bericht